In de huidige woningmarkt is het vinden van een huurwoning niet altijd gemakkelijk. Uit de praktijk horen we dat sommige makelaars te veel (financiële) gegevens opvragen en in een te vroeg stadium. Van een kopie legitimatiebewijs, kopie bankpas, bankafschriften, uittreksel KVK, loonstrookje, eigen vermogen tot een accountantsverklaring etc.

In 2020 en 2022 kreeg de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) klachten van consumenten over verhuurmakelaars die te veel persoonsgegevens vroegen in een heel vroeg stadium. NVM is met verschillende leden in gesprek gegaan om na te denken over een bij de AVG passende werkwijze.

Wij zien een goede naleving van de AVG als een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. NVM begrijpt dat consumenten terughoudend zijn om privégegevens te delen. NVM helpt makelaars met de NVM Privacyverklaring om de juiste persoonsgegevens op het juiste moment op te vragen.

Wat mag een makelaar opvragen voor een bezichtiging?

De makelaar mag voor een eerste bezichtiging alleen NAW-gegevens (naam, mailadres en telefoonnummer) opvragen. Pas op het moment dat het waarschijnlijk is dat de huurovereenkomst wordt gesloten, mogen meer gegevens worden opgevraagd.

Hoe maakt een makelaar een selectie?

Een makelaar moet voldoen aan de Wet goed verhuurderschap, die bepaalt dat verhuurders een werkwijze moeten hebben om woondiscriminatie te voorkomen. Daarom moeten de eisen om een woning te kunnen huren vooraf duidelijk zijn. Er kunnen bijvoorbeeld voorwaarden zijn over het exacte bruto/netto loon dat nodig is, en of dat inclusief vakantiegeld en 13e maand is, of een garantstelling mogelijk is, regels over huisdieren, roken etc. Zo is voor een huurder op voorhand transparant aan welke eisen je moet voldoen.

Bij het plannen van de bezichtiging kan een makelaar je vragen om te bevestigen dat je aan deze voorwaarden voldoet. Zodra bekend is wie de woning gaat huren, worden meer gegevens opgevraagd. Zo kan de makelaar controleren dat de gegevens kloppen en kan het huurcontract worden opgemaakt.

Tip

De AP heeft ook informatie over het verhuren van woningen en de informatie die een makelaar mag opvragen: Gegevens over uw inkomen opvragen | Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat een NVM-makelaar voor jou kan betekenen? Neem contact op met een NVM-makelaar bij jou in de buurt!

Originele artikel

Pin It on Pinterest

Share This