De NVM is de grootste branchevereniging in de makelaardij met meer dan 120 jaar ervaring.
Als je een woning koopt of verkoopt wil je er zeker van zijn dat alles goed geregeld wordt.
Als je kiest voor een NVM-makelaar kies je voor deskundigheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. Een NVM-makelaar is niet zomaar een makelaar.
Waarom een NVM-makelaar?
- Een NVM-makelaar houdt zich aan de NVM-Erecode. Daardoor heb je de garantie op de kwaliteit van de dienstverlening.
- NVM-makelaars zijn deskundig en hebben vele diploma’s en certificaten. Zij houden hun kennisniveau hoog door permanente educatie.
- Dankzij allerlei tools en een rijke database kan een NVM-makelaar precies bepalen wat een huis echt waard is.
- Een NVM-makelaar brengt je huis extra onder de aandacht bij een grote groep potentiële kopers via het netwerk van meer dan 3.500 NVM-makelaars.
- Een NVM-makelaar kent de lokale woningmarkt als geen ander en heeft snel zicht op nieuwe woningen die op de markt komen.
- NVM-makelaars kennen alle juridische haken en ogen en nemen alle complexe documentatie uit handen en kunnen je volledig ontzorgen.
- NVM-makelaars kunnen je adviseren over het verduurzamen van je woning.
Bij een NVM-makelaar kun je terecht voor het complete aan- of verkoopproces of alleen bepaalde deeldiensten. Zoek hieronder een NVM-makelaar bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.
Kortom, je krijgt méér voor elkaar met een NVM-makelaar!
Wel of geen aankoopmakelaar
Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar het is wel verstandig. Zeker als het gaat om de aankoop van een eerste huis.
Bij de aankoop komen namelijk veel zaken kijken als onderzoeksplicht, juridische afspraken, energielabels en bouwkundige keuringen. Daarom is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen: een aankoopmakelaar ontzorgt tijdens het hele aankoopproces.
Kopen zonder eigen geld
Een eerste huis kopen zonder eigen geld kan, maar er komt wel wat bij kijken. Naast de hypotheek voor de koopwoning is er namelijk ook geld nodig voor de kosten koper. Dit zijn bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten. Deze kosten vallen buiten de hypotheek, en moet je dus zelf betalen.
Bij het kopen van een eerste huis zonder eigen geld zijn er twee veelvoorkomende opties: een lening van ouders of het afsluiten van een lening naast de hypotheek. Het voordeel van een lening bij ouders is dat zij tot ongeveer 100.000 euro belastingvrij mogen schenken als het gaat om de aankoop, verbetering of verbouwing van een huis.
In sommige gevallen is het mogelijk om naast de hypotheek een lening af te sluiten. Dit kan alleen wanneer je op basis van je inkomen een hogere hypotheek had kunnen krijgen dan de waarde van de nieuwe woning. Houd er wel rekening mee dat de maandelijkse lasten door deze lening een stuk hoger worden.
Kosten bij je eerste koopwoning
De standaardkosten die gemaakt worden bij de aankoop van een huis worden ‘kosten koper’ genoemd. Gemiddeld bedraagt de kosten koper zes procent van de woningwaarde. Onder de kosten koper vallen zaken als makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelasting en advies- en bemiddelingskosten.
Daarnaast zal de hypotheekverstrekker willen weten wat de koopwoning waard is. In de meeste gevallen is daar een taxatierapport voor nodig van een gecertificeerde taxateur.
Welke woning past bij mij?
Zodra je een idee hebt van een budget, kan je beginnen met zoeken. Maar wat zijn eigenlijk (betrouwbare) opties voor het vinden van een koopwoning? Waarschijnlijk ben je wel bekend met Funda.nl, waar een groot aanbod van huizen te vinden is. Via deze website kan je makkelijk je voorkeuren aangeven. Het geeft je direct een idee wat er met jouw budget mogelijk is.
Een aankoopmakelaar kan je ook helpen met zoeken. Aankoopmakelaars zijn vaak eerder op de hoogte van ontwikkelingen op de woningmarkt. Daarnaast kan een aankoopmakelaar je ook advies geven tijdens de zoektocht, of alternatieven bieden waar je zelf misschien niet snel aan had gedacht.