Donderdag 6 oktober jl. heeft de NVM de cijfers bekend gemaakt van het 3e kwartaal 2016 ten aanzien van de woningmarkt in Nederland en in de regio Midden Holland (Gouda en Woerden). (Tenzij anders vermeld zijn alle cijfers en percentages vergeleken met die van het 3e kwartaal 2015.)

 

Landelijk

Ook het afgelopen kwartaal werden er weer meer woningen verkocht, 41.046 stuks, dan er per saldo op de markt kwamen. Het aantal transacties steeg 15% en het aanbod daalde met ruim 24% in die zelfde periode naar 101.093 woningen. Het aantal transacties steeg met 8,5% het minst voor appartementen en neemt dan toe voor tussenwoningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kap tot bijna 24% voor vrijstaande woningen. De stijging van de transactieprijzen bedraagt in deze zelfde reeks woningtypen 8,9% voor appartementen afnemend tot 5,8% voor vrijstaand. De gemiddelde prijsstijging is dan 7,4% naar een transactieprijs van nu €240.000. Er wordt ook steeds sneller verkocht; de verkooptijd bedraagt nu gemiddeld 80 dagen.

Deze cijfers zijn weliswaar objectief en exact maar in feite is er geen enkel gebied in Nederland dat functioneert conform landelijke gemiddelden. In een aantal grote steden stijgt het aantal transacties lang niet met 15% en in Amsterdam en Haarlem daalt deze zelfs. Dat komt niet door gebrek aan vraag maar door gebrek aan (geschikt) aanbod. De markt droogt daar op met exorbitante prijsstijgingen als gevolg, vaak ver boven het toch al hoge landelijk gemiddelde van 7,4%. Buiten de randstad vertoont de woningmarkt vaak precies het tegenovergestelde “gedrag”.

Onderstaand volgt marktinformatie van de twee regio’s binnen het gebied van de NVM afdeling Gouda. Iedere NVM makelaar beschikt over de juiste marktinformatie van iedere regio, gemeente, wijk, buurt of postcodegebied. De verschillen zijn vaak groot.

 

Regio Gouda

Deze regio omvat de gemeenten Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Gouda, Schoonhoven, Vlist, Waddinxveen en delen van Zuidplas en Ouderkerk. Er werden hier 528 woningen verkocht, bijna 35% meer dan vorig jaar. Transactieprijzen zijn 7% gestegen en bedragen nu gemiddeld €228.000 bij een verkooptijd van 121 dagen. De tussenwoning is verreweg het meest verkochte woningtype maar vrijstaande woningen en appartementen zijn aan een inhaalrace bezig. De prijsstijging volgt in deze regio niet het landelijke beeld: tussenwoningen en appartementen stijgen nauwelijks of niet in prijs en dat komt mede doordat er van deze typen relatief meer kleinere woningen werden verkocht. De vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen stegen wel in prijs maar van deze typen (vooral vrijstaand) werden juist relatief grote woningen verkocht.

Het aanbod is het afgelopen jaar met bijna 21% afgenomen zodat er nu 1.475 woningen te koop staan. Opvallend is dat de vraagprijzen niet of nauwelijks stijgen in deze regio. Gemiddeld gesproken is in de regio sprake van een nog wat ruime woningmarkt maar de markt voor tussenwoningen in Gouda en vooral Waddinxveen is eerder evenwichtig te noemen.

 

Regio Woerden

Onder deze regio vallen de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden. Het aantal transacties nam met 18% toe; er werden 211 woningen verkocht. De opbrengst bedroeg gemiddeld €285.000 per woning, een stijging van 7,3%. Voor de verkoop waren gemiddeld 73 dagen nodig maar tussenwoningen hadden aan gemiddeld slechts 28 dagen voldoende om een nieuwe eigenaar te krijgen. Opvallend is dat de transactieprijzen van appartementen het afgelopen jaar (gemiddeld) niet zijn gestegen. Er werden 2,5 keer zoveel vrijstaande woningen verkocht als een jaar geleden; de prijsstijging van dit woningtype was met 15% het hoogst.

Het aanbod nam over alle woningtypen bij elkaar met 35% af en dat is fors boven het landelijk gemiddelde. De daling van het aantal te koop staande appartementen is zelfs met 55% gedaald. Er staan nu 369 woningen te koop. De regio is een lichte verkopersmarkt; vooral appartementen en tussenwoningen zijn schaars. In de stad Woerden is de markt voor tussen- en hoekwoningen al zeer krap maar die van appartementen is extreem overspannen.

 

Conclusie

De twee regio’s hebben allen zo hun eigen bijzonderheden. Maar ook de verschillende gemeenten binnen een regio zijn onderling erg verschillend. Woerden grenst aan de gemeente Utrecht en profiteert min of meer van de overspannen woningmarkt aldaar. Gouda is een veel gematigder woningmarkt. Qua prijsstijging zitten beide regio’s op het landelijk gemiddelde.

De NVM verwacht voor heel 2016 een plus in het aantal transacties van 10 tot 15% en een prijsstijging van 6%. Verschillen tussen de diverse regio’s worden groter.

Pin It on Pinterest

Share This