Een huis kopen als starter

Bij het kopen van een eerste huis komt flink wat kijken. Maar waar begin je? Wat zijn de kosten? En waar moet je op letten?

Een eerste huis kopen is ontzettend spannend. Hypotheek, onderhandelen, makelaars en notarissen: het is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. In deze checklist lees je alles wat je moet weten bij het kopen van een starterswoning.

Je eerste huis kopen

Huren of Kopen

Wat is nu verstandiger: een huis huren of kopen? Beide opties hebben voor- en nadelen. Bij een koopwoning kan je bijvoorbeeld minder makkelijk verhuizen, en ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Bij een huurhuis wordt dat (in principe) verzorgd, maar spaar je niks op en kan je ook niet zomaar iets aan het huis veranderen.

Als je een stabiel inkomen hebt adviseren we je om voor een koopwoning te kiezen. De voornaamste reden is dat je er vermogen mee opbouwt. Ben je liever flexibel of ben je niet zeker van je financiële situatie? Dan is een huurwoning waarschijnlijk de beste optie.

Wel of geen aankoopmakelaar

Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar het is wel verstandig. Zeker als het gaat om de aankoop van een eerste huis.

Bij de aankoop komen namelijk veel zaken kijken als onderzoeksplicht, juridische afspraken, energielabels en bouwkundige keuringen. Daarom is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen: een aankoopmakelaar ontzorgt tijdens het hele aankoopproces.

Zoek een NVM-aankoopmakelaar

Kopen zonder eigen geld

Een eerste huis kopen zonder eigen geld kan, maar er komt wel wat bij kijken. Naast de hypotheek voor de koopwoning is er namelijk ook geld nodig voor de kosten koper. Dit zijn bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten. Deze kosten vallen buiten de hypotheek, en moet je dus zelf betalen.

Bij het kopen van een eerste huis zonder eigen geld zijn er twee veelvoorkomende opties: een lening van ouders of het afsluiten van een lening naast de hypotheek. Het voordeel van een lening bij ouders is dat zij tot ongeveer 100.000 euro belastingvrij mogen schenken als het gaat om de aankoop, verbetering of verbouwing van een huis.

In sommige gevallen is het mogelijk om naast de hypotheek een lening af te sluiten. Dit kan alleen wanneer je op basis van je inkomen een hogere hypotheek had kunnen krijgen dan de waarde van de nieuwe woning. Houd er wel rekening mee dat de maandelijkse lasten door deze lening een stuk hoger worden.

Kosten bij je eerste koopwoning

De standaardkosten die gemaakt worden bij de aankoop van een huis worden ‘kosten koper’ genoemd. Gemiddeld bedraagt de kosten koper zes procent van de woningwaarde. Onder de kosten koper vallen zaken als makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelasting en advies- en bemiddelingskosten.

Daarnaast zal de hypotheekverstrekker willen weten wat de koopwoning waard is. In de meeste gevallen is daar een taxatierapport voor nodig van een gecertificeerde taxateur.

Welke woning past bij mij?

Zodra je een idee hebt van een budget, kan je beginnen met zoeken. Maar wat zijn eigenlijk (betrouwbare) opties voor het vinden van een koopwoning? Waarschijnlijk ben je wel bekend met Funda.nl, waar een groot aanbod van huizen te vinden is. Via deze website kan je makkelijk je voorkeuren aangeven. Het geeft je direct een idee wat er met jouw budget mogelijk is.

Een aankoopmakelaar kan je ook helpen met zoeken. Aankoopmakelaars zijn vaak eerder op de hoogte van ontwikkelingen op de woningmarkt. Daarnaast kan een aankoopmakelaar je ook advies geven tijdens de zoektocht, of alternatieven bieden waar je zelf misschien niet snel aan had gedacht.

Zoek een NVM-aankoopmakelaar

Pin It on Pinterest

Share This